logo

Bygårdshistorie i Toftes Gate 45

Døra til Toftes Gate 45 står åpen. Begge to trekkes vi mot den slitte fasaden og den lange gangen med grønne postkasser. Kanskje er det et fint fotomotiv innenfor?

I den første bakgården står en eldre mann og leter i en søppelbøtte. Vi går kjapt videre inn i neste bakgård mot et toetasjes bygg med doble vinder. På den smale døra til det overfylte bygget står et blått skilt med gul skrift: «Arve Næss – Børste & Penselfabrik». Men det er alt. Ingen årstall eller annen informasjon er å se.

– Er dere interessert? spør den gamle mannen plutselig.

– Vi lurte bare litt på den fabrikken her inne vi, sier jeg uten å helt skjønne hva han mener med interessert.

Men snart får vi vite at den gamle mannen med den mørkegrønne frakken, korte skyggelua og slitte tøfler er selveste eieren av bygården. Arve Næss er 92 år gammel, men ser ut som en 70-åring etter vårt syn. Nå vil han gjerne selge bygården han har eid i over 50 år og dra til varmere strøk. Børste og penselproduksjonen er flyttet til utlandet, og igjen står bare lokalet med maskiner og rot. Den nette sum av 50 millioner vil han ha.

Snart begynner Arve å fortelle om bygårdens historie. Bygården ble bygget i 1895 av Geistlige Enkers Forbund. Institusjonen skulle sikre medlemmenes enker et bosted ved ektemannens død. Etter bygården stod ferdig bodde det altså bare enker her. Og flere av dem har fått hodet sitt plassert på fasaden utenfor, forteller Arve.

– Kan jeg få ta et i bilde av deg før vi går? spør jeg håpefullt på veien ut.

Men Arve ler og unnskylder seg med at han ikke egner seg på film. Dessverre. Vi får nøye oss med et bilde av de seks kvinnehodene med kyser og stramt blikk på utsiden.

Enkekasse-Oslo

  • Share

One Response

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *